Asiago d’Allevo DOP

Egenskaper

Historia

Asiago d’Allevo DOP har sitt ursprung i den italienska regionen Veneto och Trentino-Alto Adige, där osttillverkning har en lång tradition som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den är gjord på komjölk och har fått sitt namn efter staden Asiago, där den först producerades av lokala bönder. Ostens unika smak och textur utvecklas genom en noggrann mognadsprocess, som kan variera mellan 3 och 15 månader. Asiago d’Allevo DOP är skyddad av en ursprungsbeteckning och bär därför stämpeln av kvalitet och tradition.

Parningar

Vin

Soave Classico

Ett krispigt och uppfriskande vitt vin från Veneto-regionen, känt för sina mineralnoter och smaker av grön äpple och päron, som kompletterar de nötiga och smakrika egenskaperna hos lagrad Asiago.

Valpolicella

Ett medelfylligt rödvin från Veneto-regionen med ljus syra och körsbärssmaker, som framhäver ostens rikedom samtidigt som det balanserar dess salta toner.

Öl

Pale Ale

En humlearomatisk och något bitter öl som ger en uppfriskande kontrast till de salta och nötiga smakerna av Asiago d’Allevo, vilket gör den till en utmärkt kombination.

Mat

Prosciutto di Parma

Tunt skivad, lagrad skinka som passar utmärkt med Asiago d’Allevo, då sältan från prosciutton framhäver ostens smaker samtidigt som den ger en härlig texturkontrast.

Serveringsförslag